01. 06. 2023 - 30. 07. 2023Rezident

Jenny Åkerlund

Jenny Åkerlund je druhou rezidenční umělkyní v roce 2023 ve Studiu PRÁM. Na PRÁMu stráví červen a červenec a její rezidence bude zakončena samostatnou výstavou na konci července.


S výchozím bodem v oblasti vnímání se praxe Jenny Åkerlund točí kolem aspektů času a transformace ve vztahu k vizuální kultuře. Pomocí oborů, jako jsou dějiny vědy a astronomie, a technikami zahrnujícími kresbu, sklo a video, zkoumá různými způsoby nestálý charakter viditelného. Tato oblast zájmu ji přivedla k práci na tématech, jako jsou lidské počítače (ženy pracující v oboru astronomie na počátku 20. století), vědecká zobrazení ve vztahu k objektivitě, entoptické jevy (vizuální efekty vyskytující se v samotném oku) a studie materiálu, jako je prach.

Åkerlund (nar. 1984) je absolventkou MFA na Malmö Art Academy. Její práce byly mimo jiné vystaveny v Cage Gallery, Tokio, Hagströmer Medico-Historical Library, Stockholm, Spazio Display, Parma, Kunsthal Charlottenborg, Kodaň, Galerie L’inlassable, Paříž, Goya Curtain, Tokio a Galerie Thaddaeus Ropac, Pantin, Paříž.


jennyakerlund.com

instagram.com/j_akerlund


Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Státního fondu kultury České republiky a Swedish Arts Grants Committee.